Obezbeđena druga rata pomoći Grčkoj

Bez autora
Jun 10 2010

Grčka će na vreme, u septembru, dobiti drugu ratu pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od ukupno 110 milijardi evra. Zvaničnici EU i MMF treba da stignu u Atinu u ponedeljak, 14. juna, kako bi započeli reviziju grčkih finansija i proverili napredak u sprovodjenju reformi.Zvanična Atina je obećala da će sprovesti mere kojima će uštedeti ukupno 45 milijardi evra u periodu između 2010. i 2013. godine, kako bi smanjila budžetski deficit za 11 odsto bruto domaćeg proizvoda. Najnoviji podaci grčke vlade su pokazali da su državni prihodi u prvih pet meseci porasli više od osam odsto na godišnjem nivou, dok su troškovi istovremeno smanjeni za deset procenata.

Obezbeđena druga rata pomoći GrčkojGrčka će na vreme, u septembru, dobiti drugu ratu pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od ukupno 110 milijardi evra.

Zvaničnici EU i MMF treba da stignu u Atinu u ponedeljak, 14. juna, kako bi započeli reviziju grčkih finansija i proverili napredak u sprovodjenju reformi.

Zvanična Atina je obećala da će sprovesti mere kojima će uštedeti ukupno 45 milijardi evra u periodu između 2010. i 2013. godine, kako bi smanjila budžetski deficit za 11 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Najnoviji podaci grčke vlade su pokazali da su državni prihodi u prvih pet meseci porasli više od osam odsto na godišnjem nivou, dok su troškovi istovremeno smanjeni za deset procenata. Pored toga, deficit je u istom periodu smanjen za oko 40 odsto.

"Time je premašen cilj vlade za smanjenje deficita, čak i pre nego što je rezultate počeo da daje čitav niz mera, uključujući povećanje poreza na dodatu vrednost i poreza na duvan, alkohol i gorivo", istakao je grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstatinu kaže da je Grčka na putu da ove godine smanji deficit u skladu sa projekcijama, dodajući da su priče o bankrotu te zemlje "besmislene".

Prošlogodišnji budžetski deficit Grčke procenjen je na 13,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a vlada se obavezala da ga do kraja ove godine smanji na 8,1 odsto BDP.

Većina investitora očekuje bankrot Grčke

Bezmalo tri četvrtine (73 odsto) rukovodilaca velikih kompanija, koje je anketirala agencija Blumberg, smatra da postoji velika verovatnoća da će Grčka bankrotirati zbog dužničkih obaveza. Čak 40 odsto njih misli da će Grčka najverovatnije biti prinuđena da napusti zonu evra.

Samo 23 odsto anketiranih je izjavilo da paket vanrednih mera Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za spasavanje "problematičnih" zemalja u zoni evra, vredan bilion dolara, može da spreči bankrotiranja unutar evrozone i spasi Uniju od raspada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik